Идва криза с вещите лица

Ниското заплащане и бюрократичните изисквания карат системата да буксува

Задава се сериозна криза с вещите лица у нас. Заради ниското заплащане все по-малко експерти се наемат да работят за Темида. В същото време статистиката сочи, че при наказателните дела в 90 % от случаите именно експертизите определят решението на съда. 

Специалисти от различни области са вписани в регистрите на съдилищата у нас като вещи лица. За да получат правото да дават компетентни становища обаче освен добрата си професионална подготовка, те трябва да имат и поне пет години трудов стаж.

Ниското заплащане – едва 7 лв на час, обаче отблъскват добрите професионалисти, алармира Симеон Ананиев, зам.-председател на Асоциацията на вещите лица.

Получава се омагьосан кръг – младите не могат да бъдат вещи лица, защото нямат опит. Добрите специалисти в пенсионна възраст пък нямат стимул да се интересуват от новостите в областта. Като пример от Асоциацията сочат една от експертизите по делото “Батко и Братко”. За работа в продължение на няколко месеца, която да докаже има или няма злоупотреба, на геодезиста са предложени максимум 1000 лева. Така от основно занимание, даването на високопрофесионално становище се превръща все повече в хоби. А изводите от експертизите се защитават в съда. Ако някоя от страните ги оспори, следва назначването на нова. Така делата буксуват с месеци.

“Много от адвокатите мислят, че вещите лица са по-слабото звено от съдебната система. И го атакуват. Ако ме питате, дали се получават предложения за мотивиране на вещите лица – получават се”, каза още Ананиев.

Когато експертизите са тройни или дори петорни, кой е бил мотивиран си личи по особеното мнение. Въпрос на професионален опит и чест е да можеш да излезеш със становище само въз основа на представените ти документи.

ВИДЕО

Изт: http://news7.bg