Вещите лица със смешни възнаграждения

Максимиум по 1500- 2000 лв. ще получи всяко едно от вещите лица, които изготвят експертизите за катастрофата край гара Калояновец. До момента са назначени четири такива експертизи.

Във всички тях участват по трима души, които ще излязат със становище не по-рано от средата на септември. Експерти обаче се намират все по-трудно.

Състоянието на релсите, сигнализацията, локомотива и вагоните, както и системата, която определя кой семафор да светне – всичко това ще бъде предмет на тройните експертизи, които ще отговорят на въпроса за причината за катастрофата от 12 юли. Лекари пък ще кажат какво е било състоянието на оцелелия машинист, за да се потвърди или изключи човешка грешка при инцидента.

Преподаватали от Техническия университет, Висшето транспортно училище, служители в депа, но не на Национална компания “Железопътна инфраструктура” (НКЖИ) и независими специалисти са ангажирани да открият причината за адската катастрофа. Всеки от тях ще напише своето становище като част от тройната експертиза според задачата, посочена в нея. Едва след анализ на всички изводи, разследващите могат да придобият по-ясна представа за причината за инцидента.

Първоначалнита версия за катастрофата беше за стари стрелки за смяна на коловоза, които са останали неподменени при ремонта на релсите. След това сгрешен сигнал на семафора беше посочен като виновник. Сега от компетентното становище на експертите зависи окончателния отговор – какво всъщност се случи на 12 юли.

ВИДЕО

Изт: http://news7.bg