Вещи лица работят за 3,50 лева на час

Независимите експерти, които трябва да изготвят експертизите за съдебните дела, работят в състояние на абсолютен нормативен вакуум. Бавят се заплащанията за експертизите, липсва контрол за качеството им.

Георги Маринов е вещо лице по 35 дела годишно. Като оръжеен експерт на неговото професионално заключение се основават дела от убийства до идентификация на оръжия. Получава по пет лева на час доказана работа по експертиза, от които остават само 3,50 след удръжките. За експертизите, назначени по досъдебни производства, МВР не плаща регулярно, а по 2-3 пъти в годината. Ако вещото лице не се яви на заседание, глобата е 500 лева. Ако заседанието пропадне по друга вина, вещото лице получава 15 лева, разказва Георги Маринов.

В България няма статистика за независимите експерти и колко експертизи се изготвят годишно, няма и отделен бюджет за целта. Сдружението на независимите експерти смята ,че съдът също трябва да може да възлага експертизи на организации, а не на група произволно събрани вещи лица. Правната комисия към Висшия съдебен съвет също подкрепя идеите на независимите експерти и твърди, че трябва да има закон за дейността им. Министерството на правосъдието съобщи, че изготвя проект на нова Наредба за вещите лица. В него е предвиден срок за изплащане на възнаграждението на експертите да става до 60 дни от приемането на експертизата.

btvnovinite.bg/